Konu
:
Lunıx ve Avantajları
Tekil Mesaj gösterimi
22.09.08, 18:50
#
4
(
permalink
)
Kullanıcı Profili
Güllü
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Konular: 1710
Puan Grafiği
Rep Puanı:3968
Rep Gücü:0
RD:
Teşekkür
Ettiği Teşekkür: 54
146 Mesajına 240 Kere Teşekkür Edlidi
:
Lınux Ve Programlama
LINUX VE PROGRAMLAMA
Linux işletim sistemi altında hemen hemen tüm programlama dilleri ile programlama yapilabilinir.Bu dillerin derleyicileri büyük linux sürümlerinde(red hat,slackware,suse,
vb
) hazır bulunur.Bu yüzden linux altında programlama ile uğraşmak isteyenler daha sonra zorluk çıkmaması için linux'un tüm paketlerini kurmalılardır.Sabit diskinde yeri az olan kullanıcılar ise bu derleyicilere internetten rahatlıkla ulaşabilirler.[4] Linux altında yaygın tüm programlama dillerini destekleyen programlara bedava ulasmak mümkündür.
Eğer linux altında programlama yapılacaksa genelde C ve C++ seçilmelidir,çünkü C/C++ en esnek programlama dilidir ve C/C++ ile yapılmış program örneği oldukça fazladır.Linux altındaki programlar GNU lisansına sahiptir.Bu lisansın manası GNU lisanslı programı bekada kullanabileceğiniz,ne yaptığınızı belirtmek şartıyla istediğiniz değişikliği yapabileceğiniz ve yazarın adini belirterek programı kendiniz yaptığı herhangi bir programda kullanabileceğinizdir. programları yazmak için herhangi bir metin editörü kullanılabilinir. Windows ve dos altında syntax highlighting tabir edilen( yazdığınız koddaki fonksiyon ve değişkenlerin belli renkler alması) editörlerinin benzerleri linux otamanda da mevcuttur.Bunlara örnek olarak emacs,rhide ve lpe verilebilir.Tabii ki bu editörler daha çok C ve C++ dilleri için hazırlanmıştır.Emacs çoğu linux sürümünde standart bulunur.
Rhide programı Borland C For Dos programının bir benzeri.Lpe ise pico metin editörünün renklisi olarak düşünülebilir. Bu işletim sisteminde visual programlamanın olmadığını zannedenler çok yanılırlar.Linux Windows’u diyebileceğimiz X-window sunucusu ortaya çıkan birçok pencere yöneticisiyle MS windows'un sağladığı görselliği yakalamıştır.
Yıllardır hemen hemen tüm linux sürümlerinde bulunan pencere yöneticisi kde ise programcılar tarafından en çok kullanılan pencere yöneticisidir.Troll tech. tarafından üretilen ve GNU lisansı ile programlama yapacak programcılar için bedava olan qt kütüphaneleri de visual programlamada büyük kolaylık sağlamıştır.Linux altında visual programlama henüz emekleme aşamasında olmasına rağmen Çok hızlı gelişmektedir.Su anda beta sürümü bulunan kdevelop programı linux'un C builder'idir.Daha önce Visual C yada C builder'la uğraşanlar bu programı kullanırken yabancılıkçekmeyeceklerdir.Ayrıca diyalog ya da api geliştirmek için de bir çok program internette kullanıma hazır bulunmaktadır. Windows altında C ile uğraşanlar
Linux altında eğer ANSI C ile uğraşacaklarsa pek zorluk çekmeyeceklerdir.
V – SONUÇ
“Artısı ve eksisiyle yeni bir anlayış...”
Linux işletim sistemini geliştirenlerin ticari kaygılar gütmemeleri bazı ticari yazılımların Linux üzerinde gelişmemesine sebep olmuştur. Linux üzerinde belirli konularda diğer işletim sistemlerinden aşağı kalmayan yazılımlar bulunmasına rağmen,linux üzerinde yer alan çözümlerin hepsi, basit kullanıcıların rahatça kullanabileceği düzeyde değildir. Bazı çözümler kullanıcıların belirli bir yazılım ve işletim sistemi bilgisine sahip olmalarını gerektirmektedir.Sonuç olarak: Diğer işletim sistemleri ile yapamadığınız birçok uygulamayı Linux sayesinde gerçekleştirebilirsiniz. Belirli bir donanım ile gösterdiği performansın bir çok işletim sisteminin üzerinde olduğunu ortada olan bir gerçek. Ne var ki her uygulama için Linux'un ideal bir çözüm olarak ortaya çıkmadığının bilincinde olmak gerekir. Belki ilerleyen senelerde üzerinde geliştirilen uygulama yazılımları daha çok kişiyi başka işletim sistemleri kullanmaktan vazgeçirecektir. Ve geleceğin işletim sistemi olarak milyonlarca kullanıcıya sorun yaratmadan bilgisayar kullanmanın en ince yararlarını bile gösterecektir.Sadece işletim sisteminin maliyeti açısından değil, verdiği performans için ihtiyaç duyduğu donanım açısından da çok ucuzdur. Üstüne üstlük çok kullanılan ve bol yedek parçası bulunan bir platform altında çalıştığı için belirli bir Linux sisteminin performansını artırmak için yapılması gereken yatırım başka bir Unix iş istasyonunu aynı oranda geliştirmek için gereken yatırıma göre çok düşüktür.Linux hakkında daha fazlasını öğrenmek hiç de zor olmayacaktır ; internet üzerinde oluşmuş kullanıcı grupları , Linux geliştiren yazılım firmaları,ve Linux ‘a gönül vermiş insanların oluşturduğu dökümanlara interent üzerinden ulaşmak hiç de zor değil.Linux hakkında herşey internette ve bir tık kadar size yakın...
VI - KAYNAKÇA
[1] Türkiye Linux Kullanıcılar Grubu,
www.linux.org
. tr\haberler
[2] Kadir TUZTAŞ ,”Linux Windows’a Karşı” ,Chip Haziran 2000
[3] Linux Lisansı & Telif Hakları,
www.linux.org
[4] Linux Appletleri Ve Kaynak Programları,
www.linuxapps.com
[5] Görkem ÇETİN ,Linux ta Kabuk Programlama , 1999
Güllü
Açık Profil bilgileri