Konu
:
Lunıx ve Avantajları
Tekil Mesaj gösterimi
22.09.08, 18:47
#
2
(
permalink
)
Kullanıcı Profili
Güllü
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 2.538
Konular: 1710
Puan Grafiği
Rep Puanı:3968
Rep Gücü:0
RD:
Teşekkür
Ettiği Teşekkür: 54
146 Mesajına 240 Kere Teşekkür Edlidi
:
Linux Kullanmanın Nedeni
LİNUX KULLANMANIN NEDENİ
“Kullanım Alanı”
Günlük çalışmalarınız için kullanacağınız her bilgisayarın bir işletim sistemine ihtiyacı vardır.Kişisel bilgisayarınız üzerinde Unix işletim sistemi kullanabileceksiniz. Tipik bir Linux dağıtımında çeşitli ağ hizmeti sunucularından, metin düzenleyicilere kadar birçok yazılım bulunmaktadır. Linux, eşdeğer donanım üzerinde diğer işletim sistemleri ile karşılaştırıldığında ortalama olarak daha yüksek başarım gösterebilmektedir. Belirli uygulamalar için bilgisayarınızda Linux işletim sisteminin bulunması büyük yarar getirebilir, özellikle bilgisayarınız hakkında daha çok bilgi sahibi olmak istiyorsanız, UNİX sistemler hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, yazılım geliştirme konusunda çalışıyorsanız, ağ erişimi ve ağ hizmetleri konusunda kullanmayı düşünüyorsanız yapacağınız tercih yerinde olacaktır. Linux'un birçok avantajına rağmen, kullanışlı olmadığı durumlar da mevcuttur. özellikle bilgisayarınızla oynamak, uğraşmak hoşunuza gitmiyorsa, işiniz (veya merakınız) belirli bazı uygulamaları kullanmanızı gerektiriyorsa, bilgisayar oyunları oynamak istiyorsanız Linux size göre olmayabilir.
Ayrıca farklı kullanım tercihlerine göre de farklı linux sürümleri kullanabilirsiniz.Görsellikten hoşlanan Corel, Red Hat ;sistem yönetiminden hoşlananlar Mandrake, Suse ; çekirdek geliştirmek ve derlemek isteyen yada programlama ile uğraşacaklarsa genellikle Debian ve Caldera sürümlerini tercih eder.
“Yapısı ve Tercih Edilme Nedeni”
Teknik özellikleri bakımından Linux eşsiz bir olanaktır. Bunların arasında sistem çekirdeğine kendi gereksinimleriniz doğrultusunda eklenen veya çıkarılan özellikler, kernel modüllerinin (cihaz sürücüleri) sistemin çalışması sırasında yüklenebilmesi veya hafızadan çıkarılması, çoğu sistem ayarının sistem yeniden başlatılmadan devreye girmesi gibi özellikler sayılabilir.
Linux sadece Intel değil Macintosh,Sparc,Alpha gibi platformlarda da çalışabilir.Linux'un başka işlemcilere taşınması işlemi Linux'a destek veren yazılımcılar tarafından sürdürülmektedir.Çok az donanım ihtiyacı olduğu için Linux'u rahatlıkla kurabilir ve kullanabilirsiniz..Linux'un kernel lisansı Linus Torvalds'a aittir. Linus, bunu GNU GPL 'ye(General Public License) yerleştirmiştir.[2] Buna göre; serbestçe dağıtabilir, değiştirebilir, kopyalayabilirsiniz. Ancak ileriki dağıtımlara bir kısıtlama koyamazsınız. Ayrıca, kaynak odunu da yayınlamanız gerekir. Daha fazla bilgi kernel kaynak kodu ile gelen Copying dosyasında bulabilirsiniz. Linux'la gelen diğer birçok programda GNUGPL'e sahiptir . Eğer programcı iseniz, kaynak kodu açık olan Linux'u kolayca kendinize göre düzenleyebilirseniz.Linux 'un 20'nin üzerinde ayrı dağıtımı vardır.Hepsinin Linux çekirdeği aynidir sadece dosyalama ve dizin yapısı farklıdır.Bu işletim sistemi diğer işletim sistemleriyle (OS/2, Windows 95/98/NT gibi) bir arada çalışabilir, aynı diski kullanabilir.Linux çalıştırmak için, eğer X Window kullanmıyorsanız 486DX2/66 ve 16Mb Ram fazlasıyla işinizi görecektir. Bu konfigürasyona sahip bir marinada kurumun ihtiyaç duyacağı tüm İnternet servisleri bulunur.UNİX, Unix System Laboratories'in (USL) bir ticari markasıdır. Bu yüzden her bilgisayar firması kendi makinasinda çalışacak UNİX işletim sistemini farklı adlarla (AIX, ULTRIX, HP/UX gibi) yayınlamaktadır. Bunlara UNİX işletim sisteminin 'clone'lari denmektedir. LINUX da bir UNİX clone'udur. Ve POSIX standardını desteklemektedir. (POSIX=Portable Operating System Interface) LINUX'la herhangi bir UNİX clone'u ile yapabileceğiniz bütün işlemleri yapabilirsiniz.
Linux şu anda yaygın olmakla beraber son verilere göre diğer emsallerine göre önde gözükmektedir..IDC'nin son sunucu sistem oranında Linux'un payı %24 ile ikinci sırada görünüyor.
Aynı zamanda Linux ve Unix bu pazarda Windows NT'yi küçük bir yüzde ile geçtiği görülüyor.[2] Linux için uzmanlar geleceğin işletim sistemi tanımlamasında bulunuyorlar.Onu kullanan kullanıcılarınsa kullandığı bir diğer ifade ise "Rock Solid" yani kaya gibi sağlam değimide yerinde bir değimdir.Linux 'un kökü yani linux kerneli diğer bir çok işletim sistemine göre daha güçlüdür.
III - ÖRNEK KURULUM
“Kuruluma Hazırlık”
Kullanıcıların kullanım alışkanlıklarını göz önüne alarak kurulum bölümünde Corel Linux kurulumu anlatılmıştır.Özellikle ev kullanıcılarının ve bir çok PC kullanıcısının Windows kullandığını ve kullanım alışkanlıklarını bu yöne yönlerdirmeleri, onları Linux kullanımında biraz yabancılık çekmesine neden olabilir.Bu nedenle görsel uygulamalar için yazılımlar (CorelDraw
vb
.)geliştiren Corel firması çıkardığı linux sürümündede yine görselliği elden bırakmamış ve kullanıcıya kolayca kullanabileceği bir arayüz geliştirmiş.
Kurulum sırasında, kullandığınız donanıma ait bazı parametreleri girmeniz istenebilir (sistem her donanımı otomatik olarak tanıyamabilir). Bu yüzden donanımınıza ait teknik bilgileri, özellikle ekranınızın kaldırabileceği tarama frekanslarını, varsa Ethernet kartınız veya SCSI arabirinizin parametrelerini (IRQ ve IO adresi gibi) hazır bulundurmanız yararlı olabilir.Özellikle bilgisayarın sabit diskinin büyüklüğü (Mb cinsinden), türü (IDE, SCSI), hafıza (Mb cinsinden), CDROM (varsa, IDE veya SCSI olmayan CD sürücülerin modeli) ve farenin tipi bilinmelidir.
Disk alanı
En azından iki disk alanını Linux için kullanmanız gerekecektir. Bu disk alanlarından bir tanesi takas alanı (swap space) için ayrılacaktır.Yeni bir diskiniz varsa ya da eski sisteminizden zaten kurtulmayı planlıyorsanız sorun yok, ancak boş ve Linux için ayrılmayı bekleyen bir disk alanınız yok ise bazı DOS yazılımların yardımıyla yeni disk bölümleri yaratmalısınız. Yapılması gerekenler ;
Floppy diskette seçeneğini seçerseniz sizden bir disket yerleştirmenizi isteyecektir.'Create Floppy' butonuna bastıktan sonra açılış disketini hazırlayacaktır.
Diskete yazdırma işlemi bittiği zaman disketi yuvasından çıkartın. Bilgisayarı tekrar başlattıktan sonra disketten açılacak şekilde BIOS'tan ayarlayın.Anakartınız ve BIOS destekliyorsa herhangi bir ek diskete gerek kalmadan kurulum yapabilirsiniz. Sadece Corel Linux CD'sini yerine takmanız ve BIOS'tan açılış önceliğini CD'ye vermeniz gerekecektir.
Bilgisayarınız açılır açılmaz bir açılış ekranı ile karşılaşacaksınız. Bu esnada bilgisayar kendi kendine açılmaya başlar ve karşınıza lisans anlaşması gelir Sözleşmeyi okuduktan sonra kabul ettiğinizi Accept tuşuna basarak belirtiniz.Linux, kurulum sırasında birden çok sanal ekran destekler. Her bir ekranı görebilmek için ALT tuşu ve bir klavye üzerinden 1-5 arasında bir tuşa basmalısınız. Sistem açıldığı anda 1.ekran (ALT-1) üzerinde olursunuz. Diğer ekranların her birinden kurulum ve çekirdek mesajlarını görmek mümkün olur.
Güllü
Açık Profil bilgileri
Güllü - Özel Mesaj gönder
Güllü - Daha fazla Mesajını bul