Aynanın Önünde Aynanın Önünde Altmış beş yıl - Bir ömür bu bir uzun - Yoksa önce mi biraz Yazdı kuşkusuz ilkyaz Saksılara uzak duran gelinciklerden Anneme götürdüğüm o demet Bir küçük bulut parçası alev alev Yeşil yapraklar içinde kızıl İsyan bayrağım oldu zamanla Aynanın önünde Solgun sarı Mor çiçekli Kale işi Küçük vazomuzun içinde Nasıl da durdu bunca yıl Ne ben Ne de ah benim güzel annem Elimiz değip de bir yol Suyunu yenilemedik Aynanın önünde Bakın duruyor işte Duruyor o ilk günlerdeki gibi Görüyorum salınıyor ara sıra Bir o yana bir bu yana Eski uzak günlerimizde kimi zaman Kimi zaman bu günlerimizde Aynanın önünde Ayaklanan bir şarkı duyulur bazen Bir devrim şarkısı Marseyez gibi Yıldız kayar ay seslenir bir gemi geçer Çiçekler de seslenir derinden Derinden çok derinden Kederi çevrensiz sessizliğimizden Nohut oda bakla sofa evimiz Bir yıkıntıdır çoktan Nasıldı o eski deyim İşte öyle "yer ile yeksan" Denizden kopup gelen sert poyraz İstenmeyen bir konuktu Kapımızda penceremizde O günler nerede nerede nerede Dalıp dalıp gidiyorum Zaman zaman Her şey bıraktığım gibi uzaktan Bu uzun yaşam boyu hep böyle Eksiği yok orada hiçbir şeyin İşte her şey yerli yerinde Kapımızda penceremizde Aynanın önünde Durup dururken Ve de birden Pusula bekleyen yıldız karayelde Ayaklanan şarkı savruluyor Savruluyor kızıl gelincikler Kırlangıçlar martılarla birlikte Bulutsuz Gelibolu göklerinde Alev alev o bulut Göndersiz bir bayrak savruluyor Hoyrat ses duyuluyor kargaşa bitmez - Unut unut unut Çok yaz İlkyazlarda Yabanıl gülleri beyaz Uzun ovamızda bizim Bol yapraklı Ece ovamızda Ya da Marmara'yı Akıntılı Boğaz'ı öpen Dışdeniz'e "Nam-ı diğer" Saros körfezine hasret Ekininden geçilmez kırlarımızda İçerimde o çevrensiz keder Önlerine çıkıyorum sessiz soluksuz Güneşte bir yağmur Bir sağnak gibi birden Yeniden sonra yeniden Bir yerlerde isyan bayrakları yükselir Bir devrimin şarkısı ayaklanırken Kıpkızıl gelincikler derliyorum Evimizin güzelim vazosunu Bir gün bile çiçeksiz bırakmıyorum Aynanın önünde Annem benim Nasıl inanırım ben buna nasıl Yoksa nasıl dayanırdım onca yıl Kız kardeşim Biricik kızım Sevdalım O hep üşüyen O hep yoksul Otuz yedisine bile gelmeden Ah o yiten yiten yiten Gülümsüyor işte ben görüyorum Gülümsüyor bilinmedik bir yerden Ötelerden çok ötelerden Uzaklardan çok Aynanın içinden Sonsuzluk sonsuzdur kim bilmez Aydınlıktır Dilerim mevsimi tektir Tektir hep yaz Ah ilk yaz... Arif Damar |