Pic Mikrodenetleyicisine Genel Bakış PIC MİKRODENETLEYİCİSİNE GENEL BAKIŞ
PIC serisi mikrodenetleyiciler MICROCHIP firması tarafından geliştirilmiştir. Üüretim amacı; çok fonksiyonlu mantık uygulamalarının hızlı ve ucuz bir mikrodenetleyici ile yazılım yoluyla karşılanmasıdır.
PIC’in kelime anlamı PERIPHERAL INTERFACE CONTROLLER (Çevresel arabirim denetleyicisi) dir. İlk olarak 1994 yılında 16 bitlik ve 32 bitlik büyük işlemcilerin giriş ve çıkışlarındaki yükü azaltmak ve denetlemek amacıyla çok hızlı ve ucuz bir çözüme ihtiyaç duyulduğu için geliştirilmiştir.
Çok geniş bir ürün ailesinin ilk üyesi olan PIC16C54 bu ihtiyacin ilk ürünüdür. PIC denetleyicileri RISC benzeri işlemciler olarak anilir. PIC16C54 12 Bit komut hafiza genişligi olan 8 bitlik CMOS bir işlemcidir. 18 bacakli dip kilifta 13 I/O bacagina sahiptir ve 20 Mhz osilator hizina kadar kullanilabilir. 33 adet komut içermektedir. 512 byte program EPROM’u ve 25 byte RAM`i bulunmaktadir. Bu hafiza kapasitesi CISK işlemciler için düşük gibi görünebilir ancak PIC’in RISC denetleyici olmasi birçok işin bu kapasitede uygulanmasina olanak vermektedir.
PIC serisi tüm denetleyiciler herhangi bir ek bellek veya giriş/çikiş elemani gerektirmeden sadece 2 adet kondansatör, 1 adet direnç ve bir kristal ile çaliştirilabilmektedir. Tek bacaktan 40 mA akim çekilebilme ve entegre toplami olarak 150 mA akim akitma kapasitesine sahiptir. Entegrenin 4 Mhz osilator frekansinda çektigi akim; çalişirken 2 mA, stand-by durumunda ise 20uA kadardir.
PIC 16C54 ‘un mensup olduğu denetleyici ailesi 12Bit core 16C5X olarak anılır.
Bu gruba temel grup adı verilir. Bu ailenin üyesi diğer denetleyiciler PIC16C57, PIC16C58 ve dünyanın en küçük işlemcisi olarak anılan 8 bacaklı PIC12C508 ve PIC 12C509’dur.
Interrupt (Kesme) kapasitesi ilk denetleyici ailesi olan 12Bit Core 16C5X ailesinde
bulunmamaktadır. Daha sonra üretilen ve orta sınıf olarak tanınan 14Bit Core- 16CXX ailesi birçok açıdan daha yetenekli bir grup işlemcidir.
Bu ailenin temel özelliği interrupt kapasitesi ve 14 bitlik komut işleme hafızasıdır. Bu özellikler PIC’i gerçek bir denetleyici olmaya ve karmaşık işlemlerde kullanılmaya yatkın hale getirmiştir. PIC16CXX ailesi en geniş ürün yelpazesine sahip ailedir. 16CXX ailesinin en önemli özellikleri seri olarak devre üstünde dahi programlanmasıdır.
PIC 16CXX ailesinin amatör elektronikçiler arasında en çok tanınan ve dünyada üzerinde ençok proje üretilmiş elemanı ise PIC16C84 veya PIC16F84 tur.
PIC 16F84 un bu kadar popüler olması onun çok iyi bir denetleyici olmasından
ziyade program belleğinin EEPROM (Elektrikle silinip yazılabilen bellek) olmasından kaynaklanmaktadır. Seri olarak dört adet kabloyla programlanması da diğer önemli avantajıdır. Bugüne kadar amatörce bir işlemciyle uğraşmış herkesin en büyük sıkıntısı EPROM veya EPROM tabanlı denetleyicileri programladıktan sonra UltraViole ışık kaynağı ile silip tekrar programlamaktır. Bu çok zahmetli ve bir amatör için ekipman gerektiren yöntem olmuştur.
Tez içerisinde inceleyeceğimiz PIC 16F877 ise PIC 16F84’ün tüm özelliklerini taşımaktadır. |