Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28.03.08, 10:50   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Okyanus
Moderator

 
Okyanus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 9.373
Konular: 7149
Puan Grafiği
Rep Puanı:16317
Rep Gücü:20
RD:Okyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 54
889 Mesajına 1.404 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Engellilerin Yurt Dışından İthal Ettiği Alet Ve Makinelerden Gümrük Vergisi Alınmaz

ENGELLİLERİN YURT DIŞINDAN İTHAL ETTİĞİ ALET VE MAKİNELERDEN GÜMRÜK VERGİSİ ALINMAZ.

Gümrük kanununa göre, malul ve sakatlar tarafından kullanılmak üzere özel suretle imal edilmiş hareket ettirici tertibatı bulunan ve bunlar tarafından ithal edilen motorlu ve motorsuz koltuklar, bisiklet, motosiklet, ve binek otomobilleri gümrük vergisinden muaftır. Buna göre yurda sokulan kara nakil vasıtalarının malul olmayanlara her hangi bir şekilde devri halinde gümrük vergisi alınır. Gümrük vergisinden muaf olabilmek için ithalatın malul kişi tarafından yapılması gerekir.
Malul kişi, yurt dışından yurda kesin dönüşünde, Türkiye�de yaşıyorsa döviz transferi suretiyle yada yurt dışındaki tüzel kişiler tarafından bağış olarak gönderilmesi suretiyle bunları ithal edebilir.


GÜMRÜK VERGİSİ ÖDEMEDEN İTHAL ETMEK İÇİN;

Binek otomobil ithal ediliyorsa Maliye ve Gümrük Bakanlığı Gümrükler genel müdürlüğüne, Koltuklu bisiklet, motosiklet, ithal ediliyorsa eşyanın getirildiği gümrük idaresine başvurulmalı.


MÜRACAAT İÇİN HANGİ BELGELER GEREKLİ ?

Tam teşekküllü hastaneden, engel derecesini ve kullanabileceği taşıtın özelliğini belirten heyet raporu, trafik idaresinden ehliyet belgesi(H sınıfı), ithal edilecek taşıtın cinsi, markası ve fiyatını gösteren proforma fatura ve ithal sırasında fatura aslı. Nüfus cüzdanı örneği, ithal edilecek aracın, engellinin kendisi tarafından kullanılacağını, başkasının kullanmasına veya istifadesine vermeyeceğini, Bakanlık izni olmadan başkasına devretmeyeceğini belirtir noterden onaylı bir taahhütname, yurt dışında ikamet ediyorsa kesin dönüş belgesi, bağış şeklinde alıyorsa bağışı yapanın yurt dışı ikametini gösterir konsolos onaylı belge.


İTHAL EDİLECEK OTOMOBİLLERDE ARANAN ŞARTLAR

Otomobilin özellikle engelliler tarafından kullanılmak üzere özel olarak yapılmış hareket ettirici özel tertibatı bulunmalıdır.Bunun için ise aracın yurtiçine girişi sırasında Gümrük Beyannamesine özel tertibatı yapılacaktır şerhi konularak ithaline izin verilir. Ancak vergi muafiyeti ile ilgili olarak yükümlü Katma Değer Vergisini ödemekle yükümlüdür. Özel Tüketim Vergisini ise 7 seri nolu tebliğde belirtildiği üzeredir.



Kaynak: DUNYA ENGELLİLER VE DOSTLARİ GELİSİM DERNEGİ
--------------Tualimforum İmzam--------------
Okyanus isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla