Yılmaz Güney Hayatı ( Biyografisi ) Hayatı : 1937 yılında Adana'da doğdu. Asıl ismi Yılmaz Pütün olan Güney, ilk ve orta öğretimini Adana'da tamamladı. Pamuk işçiliği, muhasebecilik, film şirketlerinde memur olarak çalıştı. Edebiyata büyük ilgisi vardı. Şiir ve öyküler yazdı. Daha sonra Ankara'ya gitti. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne devam etti. Buradaki eğitimini yarıda bırakarak, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne devam etti. Ancak bu eğitiminide tamamlamadı. Atıf Yılmaz'la tanıştı. Senaryolarına yardım ederek Yılmaz'a asistanlık yaptı. Daha sonraları kamera önüne geçen Güney, oyuncu oldu. 1956 yılında, komünizm propagandası yapmakla suçlanarak, yargılandı. 1.5 sene hüküm aldı. Cezaevinden çıktıktan sonra, yönetmenliğe başladı. Sırasıyla; At Avrat Silah, Bana Kurşun İşlemez, Benim Adım Kerim, Pire Nuri'nin Ardından, Seyyit Han, Umut ( Bu film; Türk sinemasının, en iyi filmlerinden biri olarak gösterilmektedir), Acı, Ağıt, Umutsuzlar, Baba filmlerini çekti ( Baba filmiyle verilen Altın Koza ödülü geri alındı.). 1972 yılında siyasal olaylara karıştığı suçlamasıyla, tekrar tutuklandı. 1974 'de serbest kaldı. Arkadaş filmini çekti. 1974 yılında, adınının karıştığı bir cinayet olayından dolayı, 18 yıla mahkum oldu. Tutuklandı. Yarım kalan filmleri; Endişe- Şerif Gören, Zavallılar- Atıf Yılmaz tarafından tamamlandı. Cezaevindeyken şiirler, romanlar ve senaryolar yazan Güney, 1981 yılında cezaevinden kaçıp yurt dışına çıktı. 1983 'te yurttaşlıktan çıkartılan sanatçı, 1984 yılında Fransa Paris'te yaşamını kaybetti. Güney, iki çocuk babasıydı. Eserleri : SENARYOLARI :
Umut - 1970 Altın Koza Ödülü
Umutsuzlar
Arkadaş
Seyyit Han
Ağıt
Endişe
Aç Kurtlar
Acı
KİTAPLARI :
Hücrem
Salpa
Sanık
Selimiye Mektupları
Seçimlerde CHP Neden Desteklenmelidir
Soba Pencere Camı ve İki Ekmek İstiyoruz
Faşizm Üzerine
Paris Kömünü Üzerine
Oğluma Hikayeler
Boynu Bükük Öldüler - 1972 Orhan Kemal Roman Armağanı
Yol filmi ile - 1982 Cannes Film Şenliği'nde Altın Plmiye Ödülü --------------Tualimforum İmzam-------------- Deniz |