--->: Deyimler Listesi - Deyimler Sözlüğü Listesi - Deyimlerin A dan Z ye Listesi - S - Saat bu saat Saat gibi Saat on bir buçuğu çalmak Saati saatine uymamak Sabaha çıkamamak Sabahı etmek (veya bulmak) Sabahın köründe Sabır taşı Sabrı taşmak Sacayak olmak Saç ağartmak Saç saça baş başa Saç sakal birbirlerine kırışmak Saçı bitmedik (yetim) Saçı uzun,aklı kısa Saçına ak düşmek Saçına başına bakmadan Saçını başını yolmak Saçını süpürge etmek Safra bastırmak Sağ gözünü sol gözünden sakınmak Sağa sola bakmamak Sağı solu (belli) olmamak Sağır sultan bile duydu Sağlam ayakkabı değil Sağlam kazığa bağlamak Sağlık olsun Sağmal inek Sahip çıkmak Sakala soğan doğramak Sakalı ele vermek Sakız gibi yapışmak Salkım saçak Sallantıda kalmak Saltanat sürmek Saman altından su yürütmek Saman gibi Sapı silik Sarı çizmeli Mehmet Ağa Sarı Yahudi Sarmaş dolaş olmak Sarpa sarmak Satıp savmak Sayıp dökmek Sazına bülbül koymak Sebil etmek Sedyelik olmak Sefalar getirdiniz Seferber olmak Sel önünden kütük kapmak Selâm verip borçlu çıkmak Selâmı sabahı kesmek Sen giderken ben geliyordum Sen sağ ben selamet Sen sağ ben selâmet Senet vermek Seninki (tatlı) can da benim ki (elinki) patlıcan mı? Senli benli olmak Sepet havası çalmak Ser verip sır vermemek Sere serpe Sermayeyi kediye yüklemek Ses çıkarmamak Ses seda çıkmamak Ses vermemek Sesini kesmek Seyirci kalmak Sıcağı sıcağına Sıcak kanlı Sıcak yüz göstermek Sıdkı sıyrılmak Sıfıra sıfır, elde var sıfır Sıfırı tüketmek Sık boğaz etmek Sıkı durmak Sıkı fıkı Sıkı tutmak Sıkıntı basmak Sıkıntı çekmek Sıkıntıya gelememek Sır küpü Sır olmak Sırım gibi Sırra kadem basmak Sırtı kaşınmak Sırtından geçinmek Sırtını dayamak Sırtını yere getirmek Sıtma görmemiş ses Sıygaya çekmek Sidik yarışı Sil baştan Silip süpürmek Sinek avlamak Sinekten yağ çıkarmak Sineye çekmek Sinirleri alt üst olmak Sinirleri boşanmak Sinirleri gergin olmak Sinirleri yatışmak Sinirlerini bozmak Sipsivri kalmak Sivri akıllı Soğuk almak Soğuk duş etkisi yapmak Soğuk kanlı Soğuk nevale Sokağa düşmek Sokak süpürgesi Solda sıfır Soluğu kesilmek Soluk aldırmamak Soluk soluğa Son kozunu oynamak Sonradan görme Sorguya çekmek Soyup soğana çevirmek Sökün etmek Söyleye söyleye dilimde tüy bitti Söz (laf) işitmek Söz açmak Söz almak Söz altında kalmamak Söz ayağa düşmek Söz bir Allah bir Söz birliği etmek Söz çıkmak Söz dinlemek Söz geçirmek Söz gelmek Söz götürmez Söz kaldırmamak Söz kesmek Söz sahibi olmak Sözde kalmak Sözü (bir şeye) getirmek Sözü ağzında bırakmak Sözü bağlamak Sözü çiğnemek Sözü kesmek Sözüm meclisten dışarı Sözüm ona Sözünde durmak Sözünden çıkmamak Sözüne gelmek Sözünü balla kestim Sözünü esirgememek Sözünü geri almak Sözünü tutmak Sözünü yabana atmamak Sözünün eri olmak Su dökünmek Su gibi akmak Su gibi bilmek Su gibi ezberlemek Su gibi gitmek Su götürmez Su götürür olmak Su içinde kalmak Su katılmamış Su koyvermek Su yüzü görmemiş Su yüzüne çıkmak Sucuk gibi ıslanmak Sudan cevap Sudan ucuz Sululuk etmek Surat asmak Surat bir karış Suratını ekşitmek Sus payı Suya götürüp susuz getirmek Suya sabuna dokunmamak Suyu bulandırmak Suyu kaynamak Suyu mu çıktı? Suyu nereden geliyor? Suyun başı Suyunca gitmek Suyunu çekmek Suyunun suyu Süklüm püklüm Sükûtla geçiştirmek Sünger çekmek Süngüsü düşük Sürüden ayrılmak Sürüncemede kalmak Süt dökmüş kedi gibi Süt kuzusu Süt liman olmak Sütü bozuk Sütüne havale etmek - Ş - Şad olmak Şafak atmak Şafak sökmek Şaha kalkmak Şahbaz Şaka gibi gelmek Şaka götürmemek Şaka kaldırmak Şaka maka (derken) Şakası yok Şakaya getirmek Şakaya vurmak Şakayı kaka yapmak Şamar oğlanı Şamata koparmak Şapa oturmak Şart koşmak Şaşkın bakkal Şerbetli Şeref vermek Şerefini korumak Şeşi beş görmek Şeyhin kerameti kendinden menkul Şeytan çekici Şeytan diyor ki Şeytan diyor ki! Şeytan dürtmek Şeytan görsün yüzünü Şeytan kulağına kurşun Şeytana uymak Şeytanın arka (art) bacağı Şeytanın ayağını kırmak Şeytanın yattığı yeri bilmek Şıp diye geçmek Şifayı bulmak (veya kapmak) Şifayı kapmak Şimdiden tezi yok Şimşek gibi Şimşekleri üzerine çekmek Şirazesinden çıkmak Şirret karı Şom ağızlı Şöhreti afakı tutmak Şöyle bir Şöyle bir bakmak Şöyle böyle Şundan bundan Şunu bunu bilmem Şunu bunu bilmemek Şunun şurası Şüphe kurdu |